PostNL heeft mede dankzij het groeiende pakketvervoer zijn resultaten vorig kwartaal weten te verbeteren.

PostNL heeft mede dankzij het groeiende pakketvervoer zijn resultaten vorig kwartaal weten te verbeteren. Het postbedrijf verwacht dat die groei dit jaar doorzet en daarmee opnieuw de verdere krimp van de postmarkt kan compenseren.

PostNL meldde maandag een omzet van 1,2 miljard euro over het vierde kwartaal. Dat was 4 procent meer dan een jaar eerder.

Het onderliggende operationeel resultaat verbeterde in dezelfde mate, naar 148 miljoen euro. Dat was beter dan analisten hadden verwacht. De nettowinst kwam uit op 116 miljoen euro. Dat was 9 miljoen euro minder dan een jaar eerder, als de schommelingen in de waarde van het belang in koeriersbedrijf TNT buiten beschouwing worden gelaten.

PostNL: krimp post, groei pakjesbezorging door internet

De traditionele postmarkt kromp vorig jaar met bijna 11 procent, waardoor de omzet daar vorig kwartaal 1 procent lager was dan een jaar eerder. De opbrengsten uit het pakketvervoer groeiden, dankzij de opkomst van het winkelen via internet, met 12 procent. De internationale activiteiten van PostNL brachten 10 procent meer op dan een jaar eerder.

Het postbedrijf wist de krimp van de brievenmarkt voor een groot deel op te vangen met bezuinigingen en de verhoging van de postzegelprijs. Die mix moet er ook in 2015 voor zorgen dat de daling van de postomzet beperkt blijft, terwijl de opbrengsten van pakketvervoer en uit het buitenland met ongeveer 5 procent verder groeien.

De bezuinigingsoperatie levert in 2015 naar verwachting 75 tot 95 miljoen euro op, tegen 127 miljoen euro in 2014. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen gaf aan dat de huidige reorganisatie tot en met 2017 loopt en in die periode voldoende besparingen zal opleveren. Over de verdere maatregelen voor na die tijd wordt echter al nagedacht.

Meer winst in 2015, als het meezit dividend in 2016

Het postbedrijf scherpte de winstverwachting voor dit jaar aan en gaat nu uit van een onderliggend cash operationeel resultaat van 280 tot 320 miljoen euro. Hier werd eerder gemikt op 260 à 330 miljoen euro in 2015. De reorganisatie kost dit jaar 25 tot 45 miljoen euro, tegen 27 miljoen euro in 2014. De investeringen komen uit op ongeveer 115 miljoen euro. Die bedroegen vorig jaar 83 miljoen euro.

PostNL houdt vast aan het streven om in 2016 weer dividend te betalen. Daarvoor is het bedrijf echter ook afhankelijk van de rente en de waarde van zijn aandelen TNT. In ieder geval één van de twee moet omhoog om het bedrijf in staat te stellen weer geld uit te keren aan de eigen aandeelhouders.

Volgens Verhagen wordt de mogelijkheid voor dividend voor 60 procent bepaald door factoren waar het bedrijf zelf invloed op heeft.

De hervatting van de uitbetaling van dividend in 2016 lijkt echter nog altijd een brug te ver, concludeerden analisten van Rabobank en Kepler Cheuvreux maandag.

Analist André Mulder wees er daarbij wees erop dat de besparingen dit jaar afnemen en richting nul gaan in 2017. Er is dus duidelijk behoefte aan nieuwe besparingsplannen om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden, concludeerde hij.

Cijfers PostNL goed ontvangen

Rabobank handhaafde zijn koopadvies voor het aandeel PostNL,dat bij Kepler juist op reduce staat. De jaarcijfers van het bedrijf werden positief ontvangen op het Damrak. PostNL stond vlak na de opening van de beurs bijna 8 procent in de plus op 3,77 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl